Festival drugsgebruikers en een Mini rechtbank. Wat is eigen gebruik en wat is handelsvoorraad?

U zal het waarschijnlijk al gelezen hebben. Sommige festivals hebben een  mini-rechtbank op hun festival terrein ingezet als wapen tegen drugsgebruikers er drugsovertreders.
De mini-rechtbank op een Festival past binnen het nieuwe snelrechtsysteem van het OM. Deze is ontstaan om zo snel mogelijk juridische zaken omtrent drugs op festivals af te handelen.

Veelal doordat de aangehouden party animal een boete accepteert en ter plekke afrekent of een werkstraf accepteert waarvoor hij zich een paar weken later moet melden bij de Reclassering. Vaak gaat de festivalganger met de pet rond bij zijn vrienden en na betaling mag hij weer vrij verder feesten.

Nadeel aan rechtbank op festival terrein

Maar er kleeft een nadeel aan deze strafbeschikking (geldboete of taakstraf). De meeste feestgangers gaan akkoord, maar zij houden er wel een strafblad aan over. En hier zit juist de achilleshiel want dat weten festivalgangers vaak niet! Ze zijn op dat moment soms onder invloed of zij worden er onvoldoende op gewezen door de Officier of advocaat ter plekke.

Dit kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van de aangehouden festivalganger. Het kan later voor een (nieuwe) baan of stage-plek  problemen opleveren met een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).

Het alternatief is om de aangeboden transactie niet te accepteren en de zaak voor de rechter te laten komen. Meestal levert dat uiteindelijk strafvermindering op of sepot

Uniforme wetgeving

Een andere vraag die rijst is waarde grens wordt getrokken over het aantal te accepteren XTC-pillen of andere drugs die de festivalganger in zijn bezit heeft?  Ligt de grens voor boete of vervolging bij 1, 2 of 3 pillen? De afweging bij het opstellen van Festival drugsbeleid is veiligheid en gezondheid.

Landelijk hanteert het Openbaar Ministerie de regel dat 1 drugspil is toegestaan per festivalganger. Maar het Amsterdam Openbaar Ministerie legt weer de grens bij 5, zoals op Amsterdam Dance Event. Meer dan 5 pillen wordt wel heel nadrukkelijk gezien als handelsvoorraad.

Scheefgroei per provincie of per festival?

Er ontbreken vaak duidelijke afspraken tussen Politie en Festival-beveiliging over hoeveel XTC-pillen bezoekers bij zich mogen hebben en wanneer er wordt vervolgd. Drugs Festivals Gedoogbeleid dus? In ieder geval eist iedere gemeente dat de festivalorganisatie goede ‘lijntjes’ heeft met het plaatselijke ziekenhuis.

Het Trimbos-instituut heeft een richtlijn voor de aanpak van drugsgebruik op festivals en feesten gepresenteerd. De richtlijn is bedoeld voor gemeenten, maar ook voor bezoekers en organisatie moet het uiteindelijk helderheid bieden. ‘Je moet weten wat er gebeurt als je twee pillen bij je hebt, en ook als je er vijf hebt.’ Voorlichtinmg speelt hierin een eblangrijke rol.

Maar ook het advies aan festivalgangers. Pas op met het oog op een mogelijk strafblad. Accepteer dan niet de aangeboden transactie.

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/30/festivalganger-met-drugs-op-zak-heeft-na-betaling-boete-ineens-strafblad-a1422760

Festivals: Electronic Family, Sensation, Groundzero, hardcore, Dominator, Lowlands, Pacha, Defqon, Awakenings, Nomads, Bounce festival

 

Share This